sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Mosaiikkituikkukippo

Seuraavaksi mä aattelin esitellä teille mosaiikkilasin. En oikeastaan edes muista mihin tarkotukseen tää alunperin valmistettiin, mutta aattelin, että se toimisi ihan hyvin tuikkukippona, sillä valo tulee kauniisti esiin noiden lasinpalasten läpi.

Työn valmistus aloitettiin kaivelemalla näpsässä olevia isoja laatikkoja, mitkä on täynnä erivärisiä- ja kokoisia lasin- ja kaakelinsirpaleita. Siitä on aina kauhee kilpailu, kuka löytää kauneimmat yksilöt omaan purkkiinsa. Värikkäät lasinpalaset oli kova juttu. Ite valitsin työhöni vihreitä palasia vihreän kauteni mukaan ja suosikkeja oli just noi läpikuultavat vihreät yksilöt.
 Seuraavaksi palaset liimattiin lasin pintaan kiinni erikeepperillä ja annettiin kuivua. Sen jälkeen koko työ päällystettiin kipsillä ja sen ollessa märkää pyyhittiin ylimääräinen aines pois lasin päältä niin, että ainoastaan raot lasinpalojen välissä täyttyvät siitä.
Lopputulos on musta muuten varsin kiva, mutta olisin voinut pyyhkiä sen kipsin huolellisemmin pois, ennen kuin annoin sen jähmettyä. Lasin yläosassa on aika paljon valkoista jäljellä, huomaatte varmaan miten osa paloista on täysin kipsin peitossa. 
     Käytin tätä ala-asteella huoneessani koriste-esineenä ja onhan se edelleen ihan nätti. Voisin varmaan vieläkin käyttää sitä jossain, mutta se ei enää sovi mun sisustukseen. Ja ihan samaan kategoriaanhan se menee kauneudessa arabian lasisten tuikkukippojen kanssa:D

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

VIHREÄ LINTULAUTA

Väsäsin tämmösen lintulaudan ollessani 5.luokalla. Valmistusvaiheista muistan sen verran, että ensin piirrettiin puunkappaleisiin oikeat mitat, sahattiin ne niiden mukaan, naulattiin/liimattiin ne yhteen ja lopuksi porattiin reikä kattoon ja kiinnitettiin siihen naru. Kuulostaa ah niin helpolta ja ihanan yksinkertaiselta, mutta tietysti menin sahaamaan jotain vähän vinoon ja jouduin sen jälkeen viettämään kauan aikaa rakkaan ystäväni hiomapaperin kanssa. Oli siitä onneksi jotain hyötyäkin, sillä osaset mätsäävät nyt hyvin yhteen.
Tän valmistamisen aikaan mulla oli vihreä kausi päällä, jonka varmaan näkeekin jo kuvista. Normaalisti vihaan kaikkia käsitöitäni (erityisesti just niitä kausitöitä) ja häpeän niitä niin, että tekisi mieli repiä ne tuhannen kappaleiksi ja haudata palaset pimeimmässä yössä jonnekin metsän keskelle, mutta tää työ on itseasiassa aika kiva. Tykkään varsinkin tosta vihreästä sävystä, se on musta tosi onnistunut.

 Käytössä tätä lautaa ei oo ikinä nähty, mutta uskon, että linnut voisivat ihan turvallisesti ruokailla tässä, ilman että ne kuolis kesken talven nälkään. Tai no, ainakin toivottavasti:D

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

WHO I AM?

Moi:) Mää olen siis Suski, monet tuntee mut myös Suzyna mun toisesta blogista. Tuolla blogissa kirjottelen muodista ja vähän lifestylestäkin, mutta tässä blogissa keskityn näpsässä tehtyihin käsitöihin.
Kaunis pärstäni:D
Näpsä on siis käsityökoulu, missä käydään kerran viikossa 3-4 tuntia tekemässä jotain työtä, mikä nyt milloinkin ryhmällä on työn alla. Vähän niinkuin koulun kässätunnit, mutta näpsässä kokeillaan monipuolisemmin ja luovemmin erilaisia tekniikoita, mm.keramiikka, puutyöt, metallityöt... Kun on käynyt näpsää kuusi vuotta ja saavuttanut tietyn tuntimäärän, tehdään käsityön taiteen perusopetuksen portfolio, missä esitellään tekemiäsi käsitöitä ja sen jälkeen saa todistuksen ja sen jälkeen voi siirtyä syventäviin opintoihin.

Itse olen nyt siis siinä pisteessä, että kuudes vuosi on käynnissä ja tää . Suoritan tän portfolion blogin muodossa, eli esittelen täällä mun vuosien mittaan taidolla tekemiäni töitä aina keramiikasta neulottuihin juttuihin.
Tähän alkuun koitan tiivistää mahdollisimman lyhyeen pitkän ja erittäin tylsän näpsähistoriani. Tää eka postaus on aika tekstipitoinen, mutta "oikeissa" postauksissa sitä tulee olemaan vähemmän:)

Aloitin näpsän kun menin ekalle luokalle ja jatkoin sitä, kunnes lopetin sen kuudennen luokan alussa, koska tuleva vuosi olisi ollut täyttä pakkopullaa, sillä kyllästyin niihin töihin .Varsinkin savitöihin:D Onneks mun ei oo tarvinnut tehä niitä tänä vuonna! Palasin siis syksyllä, jotta saan suoritettua ne kuus vuotta loppuun. Pieni tauko oli ihan hyvä, sillä nyt oon tykännyt olla näpsässä enemmän kuin silloin, varsinkin ryhmän takia:)

Näpsässä ja muutenkin oon tykännyt aina eniten neulomisesta ja ompelemisesta. Oon neulonut tosi paljon erilaisia neuleita sukista villapaitoihin aina tokaluokasta lähtien, joten niitä kyllä löytyy tuolta komeron pohjalta aika kiitettävä pino. Sinne komeron pohjalle ne tosin on jääneetkin, sillä suurin osa on niin rumia/tyylittömiä, että niitä ei kehtaa käyttää. Esimerkkeinä nyt vaikka turkoosi röyhelöhuivi, pinkki karvahuppari ja rannekkeet. Ymmärrätte varmaan:D

Savi- puu ja metallityöt ei ole koskaan olleet kauhean lähellä mun sydäntä, mutta niitäkin on tullut kokeiltua aika paljon näpsävuosien aikana. Niitä on ollut aika paljon verrattuna perinteiseen rättikässään, mikä on vähän harmi tän portfolion kannalta, sillä mulle ei selvästikään ole suotu lahjoja minkään noiden suhteen. No, ainakin on tullut kokeiltua monenlaista.

Töistäni näkee sen, että mun keskittymiskyky on aika vaihteleva. Joskus jaksan panostaa paljonkin työhön ja tehdä sitä pilkkua viilaten eteenpäin, mutta joskus haluan vaan saada sen niin nopeesti valmiiksi kuin mahdollista. Yritän kuitenkin aina parhaani, mutta mun paras ei taida olla kauhean hyvä, ainakin jos noista tekemistäni töistä päättelee:D Niitä katsoessani koitan aina muistaa, että harvat 7-vuotiaat suunnittelee ja valmistaa huippudesignia.

Viimeinen asia, mitä musta käsityöntekijänä pitää tietää on se, että mulla on ollut vuosien aikana rutkasti erilaisia kausia:Vaaleanpuna/pinkkikausi, mustapunakausi, vihreäkausi, japani-ihkutuskausi. Yleensä kaudet on näkyneet väreissä, varsinkin viimeisinä vuosina ennen taukoa olen tehnyt pelkästään vaikka vihreitä juttuja tai sitten niitä punamustia juttuja. Nyt oon kuitenkin jo onneksi (ehkä? ainakin toivottavasti:D) päässyt eroon kyseisestä tavasta, sillä oon aina jälkeenpäin vihannut kyseistä tyyliä tai väriä. No ainakin muistan suunnilleen missä järjestyksessä oon ne työt tehnyt, vaikka on mulla 3 sivua aanelosiakin siitä muistuttamassa.

Varsinaisten töiden lisäksi näpsässä on välillä jotain projektipäiviä, tapahtumia ja näyttelyitä, ja olin tänäkin keväänä käymässä yhdessä näyttelyssä Werstaalla. Siellä kerrottiin tekstiiliteollisuuden historiasta tai jostain, en muista enää, sillä en keskittynyt kauhean tarkkaan kuuntelemaan:D Olihan siellä ihan kivaa, mutta yleensä en oo ollut kauhean innoissani näistä erikoisjutskista. Paitsi että jouluiset kynttiläpajat on olleet kivoja:)


Huh, tulipas paljon tekstiä. No toivottavasti jaksoitte lukea ja ymmärsittekin vielä jotain mun sekavis
ta sepostuksista. Liittykää ihmeessä lukijoiksi jos vähänkin kiinnostaa+älkää huoliko, tällästä tekstiähkyä ei ole luvassa uudelleen:D  Ja jos ei kiinnosta, niin kattokaa ees toi mun "oikea" blogi:D