lauantai 30. maaliskuuta 2013

NEULE

Nyt ois vuorossa tällänen jättipostaus, jossa esittelen itse suunnittelemani ja neulomani neuleen työvaiheet kuvien kera:)

Halusin siis  löysän, jättimäisen ja laatikkomaisen neuleen, jota varten etsin inspiraatiota mm.fashiolistasta ja vaatekauppojen valmiista neuleista. Tuossa ylhäällä on kuva alkuperäisestä suunnitelmasta, millaisen neuleen suunnilleen halusin. Muu neule on kokonaan sileästä neuleesta, paitsi tohon etukappaleeseen suunnittelin palmikoita helmineuletaustalla, sillä halusin  siihen jotain ekstraa.

Seuraavaksi tarvitsin neuleelleni mitat, ja koska en ollut aiemmin kokeillut neuleen suunnittelua itse, niin etsin Hämeenkadun vaatekaupoista eniten mua miellyttävän neuleen. Värillä, langalla tai koristuksilla ei ollut niinkään väliä, koska halusin löytää vaan hyvän muodon, josta otan mitat. Päädyin tähän Henkan punaiseen puseroon, sillä siinä oli kiva pussimainen muoto. 
Langaksi valitsin Dropsin jonkun paksun ihmelangan, jonka löysin syksyllä käsityömessuilta. Se on tosi pehmeetä:)
Ja koska sitä kokemusta neulesuunnittelusta ei ollut, niin hain kirjastosta ton stitch'n bitchin sankarineulojan käsikirjan, sillä siinä on hyvät ja selkeät ohjeet kaikkiin laskutoimituksiin mitä tarvitaan neuleohjeen kirjoittamiseen.
Ensin neuloin kaksi mallitilkkua, jotta sain selvitettyä neuletiheyden. 
Sitten lisäsin noihin Henkassa ottamiini mittoihin silmukkamäärät, jotka sain laskemalla tosi hienoja ja monimutkaisia laskutoimituksia ton kirjaan ohjeiden mukaisesti.  Sitten kun olin saanut kaikki silmukkamäärät selville, niin aloin neuloa itse neuletta.

Hiha

Takakappale


  Kun olin saanut kaikki noi kappaleet (hihat, etu- ja takakappale) neulottua, niin ompelin ne ensin toisiinsa kiinni noista raglansaumoista (vai miksi noita saumoja nyt kutsutaankaan) ja sitten aloitin muotoilun. 
 Kastelin ensin koko neuleen märäksi ja levitin sitten kuivumaan saunan lauteille pyyhkeiden päälle. Sitten muotoilin kappaleet haluamani muotoisiksi ja neulasin reunat kiinni pyyhkeeseen ja annoin kuivua pari päivää.
 Kun neule oli kuiva, niin ompelin vielä loput saumat ja neuloin pääntielle joustimen ja sitten neule oli valmis:)


 Tästä tuli mun mielestä ihan mukava, mutta olisin voinut neuloa tän vähän ohuemmasta langasta, sillä toi paksu lanka on kauheen kuuma. Ainakaan tossa kuvaustilanteessa ei tullut yhtään kylmä, oikeestaan tarkenin loistavasti ilman takkia. Lisäksi että toi lanka on kauheen paksua, siitä lähtee aika paljon nukkaa, joten jos tonne alle pukee vaikkapa mustan topin, niin se on käytön jälkeen ihan valkoisessa nöyhtässä. 

Muoto vois olla mun makuuni vielä löysempi ja jätimpi, sillä varsinkin noista hihoista tuli liian istuvat ton kirjan kaavalla:D
Noista puutteista huolimatta oon melko tyytyväinen tähän, sillä tää on sentään ensimmäinen villapaita, jonka oon suunnitellut ite. Musta myös tuntuu, että tuun jatkossakin suunnittelemaan neuleeni ite, sillä neulelehdistä tai kirjoista tai netistä tai yhtään mistään ei tuppaa löytymään yhtäkään ohjetta, jonka lopputulos miellyttäis mun silmääni. 

4 kommenttia:

 1. Ihana neule! Olis niin ihana jos itekin osais neuloa jotain :D

  VastaaPoista
 2. Wauu! Aivan älyttömän hieno neule!<3 Kauanko tollaisen tekemiseen sulla meni? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, mulla meni suunnilleen joku pari kuukautta, mutta välillä oli kyllä jotain tosi pitkiä taukoja että en neulonut ollenkaan:)

   Poista